Prihláste sa k odberu noviniek a získajte zľavu 4 € na prvý nákup
Úvod Blog Inšpirácie Zatiaľ nemám prepäťovú ochranu, je to problém?
Zatiaľ nemám prepäťovú ochranu, je to problém?

Zatiaľ nemám prepäťovú ochranu, je to problém?

Inšpirácie

Tvrdenie, že predlžovací kábel s prepäťovou ochranou je ochrana pred bleskom, je najčastejším mýtom, ktorý by som chcel hneď na začiatku vyvrátiť. Ak však pochopíte, aké je skutočné riziko a ako takáto ochrana funguje, určite bude mať väčší zmysel si ju zaobstarať.

Zatiaľ nemám prepäťovú ochranu, je to problém?

Ak prepäťová ochrana nechráni pred bleskom, na čo slúži?

Ľudia často hovoria o tom, aké vzácne je byť zasiahnutý bleskom. Menej sa však dočítate o tom, aké časté je, že blesk zasiahne váš dom. Tu je štatistika aj tak málo užitočná, pretože závisí od polohy vášho domu, jeho výšky a hustoty osídlenia oblasti. Môžeme však hovoriť o tom, že ide o pomerne zriedkavú udalosť, ktorú väčšina z nás aj tak počas života nezažije. Predlžovací kábel s prepäťovou ochranou je ale navrhnutý tak, aby vás chránil pred nebezpečným prepätím, ktoré sa vo vašej domácnosti vyskytuje takmer neustále.

Ak prepäťová ochrana nechráni pred bleskom, na čo slúži?

Predlžovací kábel s prepínačom nie je prepäťová ochrana

Častým omylom je, že keď je na predlžovacom kábli vypínač, funguje aj ako prepäťová ochrana. Nie, tlačidlo je len tlačidlo. Prepäťová ochrana musí tento komponent obsahovať.

Varistor alebo premenlivý odpor je súčiastka, ktorá môže zvýšiť svoj elektrický odpor, ak elektrické napätie prekročí určité hodnoty. Je to malý zázrak technológie. Táto malá vec dokáže v skutočnosti odfiltrovať špičky napätia vo vašej domácnosti, ktoré by poškodili citlivejšiu elektroniku.

Varistor

Čo sú to napäťové špičky a odkiaľ pochádzajú?

Napäťové špičky sú impulzy z určitých zariadení v domácnosti. Napríklad, keď sa spustí kompresný motor vo vašej chladničke, vznikne v dome krátkodobé prepätie. O takejto špičke hovoríme práve teraz.

Nejde však len o chladničku. Prakticky každý veľký spotrebič, ktorý pracuje s počiatočným prepätím, dodáva do vašej domácnosti prepäťové špičky každý deň. Napríklad vaša práčka, kosačka na trávu a dokonca aj bežná žiarovka.

ochrana proti prepätiu
Prečo sú prepätia vlastne škodlivé?

Prečo je prepätie vlastne škodlivé?

Prepätie ohrozuje polovodičové komponenty, ako sú diódy alebo tranzistory. Viaceré z týchto komponentov sa zvyčajne nachádzajú v zložitejšej elektronike. V televízore, hernej konzole, dokovacej stanici pre robotický vysávač, počítači, reproduktorovom systéme, monitore a v inej elektronike. Prepätie je vždy ako malý kopanec a zvyčajne ho váš spotrebič zvládne. Časom sa však všetko sčíta a to zásadne znižuje životnosť týchto spotrebičov. Monitory a televízory začnú blikať kvôli poškodenému napájaciemu zdroju. Počítač alebo konzola môžu bez varovania zomrieť "predčasnou smrťou". Pointa je, že prepätie môže skrátiť životnosť vašich spotrebičov o niekoľko rokov.

Poškodenie elektroniky prepätím

Prepäťová ochrana pre domácnosť a spotrebiče

Prepäťové ochrany pomáhajú odfiltrovať napäťové špičky, a tým výrazne predlžujú životnosť väčšiny elektroniky. Pre poriadok uvádzame, že hovoríme konkrétne o položkách, ktoré nájdete v našej kategórii https://www.emos.sk/prepatove-ochrany . Ide o ochrany typu SPD 3. Je však dobré vedieť, že existujú aj chrániče typu SPD 1 a 2.

O túto ochranu môžete požiadať svojho elektrikára. Sú to práve prepäťové ochrany, ktoré vám pomôžu, ak sa vyskytnú zvyčajne väčšie a zriedkavejšie prepätia. Ochrana SPD 1 a 2 sa montuje do ističovej skrinky. Ak si navyše v domácnosti zabezpečíte ochranu SPD 1, 2 a 3, je to kombinácia, ktorá vás môže zachrániť aj pred bleskom. Blesk nemusí udrieť priamo do vášho domu a aj tak vás môže zasiahnuť. Tu použijem presný citát odborníka od kolegu Jardu: "Keď je špička vysoká, všetko to vyhodí do vzduchu! A ak je to priamy úder blesku, vytrhne to aj káble zo steny!"

Ochrana SPD 1 a SPD 2

Krátke zhrnutie toho, ako je to s prepäťovou ochranou, nielen pre nečitateľov

  • Samostatná prepäťová ochrana typu SPD 3, ktorú nájdete v našom e-shope, nie je ochrana pred bleskom.
  • Prepäťové ochrany v našom e-shope filtrujú napäťové špičky a výrazne tak predlžujú životnosť vašej elektroniky.
  • Predlžovací kábel s vypínačom nemusí byť nevyhnutne prepäťovou ochranou. Prepäťová ochrana vždy obsahuje varistor, ale na tlačidle nezáleží.
  • Ak máte doma chladničku, práčku alebo iný spotrebič s motorom, zaobstarajte si prepäťovú ochranu pre televízor, počítač, monitory a herné konzoly. Vydržia oveľa dlhšie.
  • "Blesk vytrháva aj káble zo steny". Pre lepší spánok sa uistite, že máte aj prepäťovú ochranu SPD 1 a 2.
  • Ak si neviete rady, napíšte nám na info@emos.sk. Pomôžeme vám.

O autorovi: Adam Navrátil - "V Emose som zodpovedný za vývoj produktov, ktoré vám uľahčia život. Rád hrám futbal, rybárčim a občas si zahrám PS."

 

Zdroje:

14x
Prepäťová ochrana – 5 zásuviek, 1,5m, čierna
21,50
Skladom
Číslo tovaru: P53871
Legrand prepäťová ochrana – 3 zásuvky 1,5m, čierna
40,90
Skladom
Číslo tovaru: L049425
5x
Prepäťová ochrana EMOS – 8 zásuviek, 3m, čierna
63,70
Skladom
Číslo tovaru: P54052
2x
Prepäťová ochrana 900J – 4 zásuvky, 2m, biela
36,60
Skladom
Číslo tovaru: P54012