Prihláste sa k odberu noviniek a získajte zľavu 4 € na prvý nákup
Úvod Blog Inšpirácie Všetko, čo potrebujete vedieť o kúpe predlžovacích káblov
Všetko, čo potrebujete vedieť o kúpe predlžovacích káblov

Všetko, čo potrebujete vedieť o kúpe predlžovacích káblov

Inšpirácie

Je to skoro ako Murphyho zákon - aj keď sa s elektroinštaláciou v dome naozaj vyhráte a máte zásuvku takmer na každom kroku, vždy prídete k okamihu, keď potrebujete predlžovací kábel. A potrebujete ho hneď - takže je ideálne, ak ich máte pár v skrini. Poďme sa pozrieť, čo je potrebné vedieť a na čo si dať pozor, než si začnete robiť svoju domácu zbierku predlžovačiek.

Ako vybrať predlžovačku?

Pri nákupe predlžovacích káblov vás zaujíma len niekoľko málo faktorov. Ktoré to sú?

Predlžovací kábel na vnútorné alebo vonkajšie použitie?

Máte záhradu alebo terasu a potrebujete dostať do tohto priestoru elektrinu pre zapojenie osvetlenia, kosačky alebo ďalších prístrojov? Budete potrebovať predlžovací kábel s ochranou IP44 a gumovým krytím. Ideálne je mať pre tieto potreby predlžovací kábel navinutý na bubne, pretože je nielen skladný, ale využiť ho môžete až na vzdialenosť 50 metrov. Ak ho budete používať najmä v zime, napríklad na pripojenie vianočných svetielok, potom je potrebné myslieť aj na to, aby kábel bol mrazuvzdorný. U nás taký predlžovací kábel poznáte podľa modrej farby a vydrží teploty až do -35°C. 

Na vnútorné použitie vám postačí bežný kábel s ochranou IP20. Tento štandard navyše zaručuje aj bezpečnosť pre deti - je vytvorený tak, aby sa detský prst nemohol dotknúť žiadnej časti pod napätím.  

Myslite však na to, že nech už máte predlžovací kábel pre akékoľvek použitie, vždy ho nechávajte zapojený len po nevyhnutne potrebnú dobu. Všetky predlžovačky totiž slúžia len pre krátkodobé rozšírenie elektrickej siete. Navyše aj dlhodobé vystavenie slnečnému žiareniu môže poškodiť plastové krytie kábla.

Predlžovací kábel na vnútorné alebo vonkajšie použitie

Priečny rez kábla, prúd a výkon

Pri každom predlžovacom kábli by vás malo zaujímať aj to, aký silný prúd kábel zvládne viesť. Priečny rez kábla určuje, koľko Ampérov zvládne viesť a jeho hodnoty sa pohybujú od 1 do 2,5 mm². Túto hodnotu vždy nájdete priamo v názve produktu. Čím širší kábel je, tým väčší prúd ním môže prechádzať, a tým pádom zvládne väčší výkon.

Priečny rez vodiča (mm²) Prúdové zaťaženie (A)
1 mm² 10 A
1,5 mm² 16 A
2,5 mm² 25 A

Ak budete mať príliš nízky priečny rez kábla a do predlžovačky zapojíte súčasne tri veľmi výkonné spotrebiče - predstavme si napríklad 3 varné kanvice, dôjde k jej preťaženiu a následne k vybitiu ističa v poistkovej skrini.  

Potrebujete čo najvyšší výkon predlžovačky na nabíjanie elektromobilu alebo pre silné stroje v dielni? Ak ste plánovali dopredu a máte k dispozícii zásuvku s týmto napätím, bude sa vám hodiť trojfázový predlžovací kábel.

nabíjanie elektromobilu alebo pre silné stroje v dielni

Tieto všetky parametre určia, aký výkon zvládne predlžovačka utiahnuť:

Prúdové zaťaženie (A) Výkonnostné zaťaženie (W)
10 A 2300 W
16 A 3680 W
3x16 A 11040 W
3x32 A 22080 W

Viete, že…: Prečo sa v Českej republike predlžovačke hovorí pes?

Pretože jazvečík! Tento slangový výraz pochádza pravdepodobne z južných Čiech. Predlžovací kábel vďaka tvaru s 3 a viac zásuvkami má pretiahnuté telo, rovnako ako práve jazvečík. Pretože ide o pomerne dlhý názov plemena, skrátilo sa to časom na použiteľnejší a všeobecnejší výraz “pes”.  

Aká dlhá môže byť predlžovačka?

Predlžovačka, ktorá je voľne stočená, môže mať maximálne 30 m. Predlžovací kábel na bubne môže mať maximálnu dĺžku 50 m.

Čo sa stane, keď zapojíme viac káblov do seba?

Osobne je pre mňa dôležité vedieť nielen to, čo by som nemal robiť, ale aj prečo by som to nemal robiť. Pri zapojení viacerých predlžovacích káblov do seba nastávajú 2 problémy. Vyššie straty výkonu na miestach, kde sa predlžovačky spájajú. A navyše pri prekročení maximálnej dĺžky sa kábel začne zohrievať. Ak si nechcete predlžovací prívod poškodiť alebo spôsobiť požiar, nezapájajte viac predlžovačiek do seba.

Prečo sa predlžovačke hovorí pes?

Bezpečnosť predlžovacích káblov

Základné princípy výberu predlžovačky sme si už povedali. Na čo si ale dať ešte pri výbere a ich následnom používaní pozor? 

V našich laboratóriách testujeme všetky predlžovacie káble na tzv. samo zhášavosť. Môže sa stať, že predlžovačku pre vnútorné použitie zapojíte vonku a dostane sa k nej voda (to ale radšej nerobte). Predlžka v tú chvíľu môže začať iskriť, avšak vďaka parametru samo zhášavosti by sa oheň nemal začať šíriť do okolia a sám uhasne. Lacné predlžovacie káble túto vlastnosť väčšinou nemajú.

Riziko sa môže pri lacných kábloch skrývať aj v tom, že továreň šetrí na materiáli, z ktorého je vyrobený vodič. Aj keď výrobca môže tvrdiť, že priečny rez kábla je 1 mm², môže mať v niektorej časti len 0,8 mm² a tým sa pri vyššom zaťažení môže začať prehrievať. Dávajte si pozor, aby ste si preto vždy zadovážili atestované produkty.

Nikdy navyše nezapájajte viac predlžovacích káblov do seba - ako už som popísal, nielenže tým vzniká úbytok v ich napätí, ale zároveň sa prechody medzi nimi začnú zohrievať. Preto zvoľte radšej jednu, dostatočne dlhú predlžovačku.  

Pri upratovaní sa potom uistite, že predlžovačka nie je zapojená v elektrine a neumývajte ju vodou. Radšej prach v nej vysajte vysávačom.  

Bezpečnosť pre malé deti zabezpečuje nielen štandard IP20, ako sme spomenuli vyššie, ale dnešným štandardom sú aj detské clonky, vďaka ktorým do dierok v predlžovačke nič nestrčí.

O autorovi: Adam Navrátil - "V Emose mám na starosti vývoj produktov, ktoré vám uľahčia život. Rád hrám futbal, rybárčim a sem-tam si niečo zahrám na PS."

 

 

5x
Predlžovací kábel na bubne 20 m / 4 zásuvky / červený / PVC / 230 V / 1 mm2
32,50
Skladom
Číslo tovaru: P19420
2x
Predlžovací kábel 10 m / 1 zásuvka / biely / PVC / 1,5 mm2
21,55
Skladom
Číslo tovaru: P0110R
3x
Legrand predlžovací kábel 3 m / 3 zásuvky / s vypínačom / biely-čierny / PVC / 1,5 mm2
24,50
Skladom
Číslo tovaru: L049458
4x
Špeciálny predlžovací kábel na bubne 50 m / 4 zásuvky / PVC / 230 V / 1,5 mm2
116,70
Skladom
Číslo tovaru: P08550W