Prihláste sa k odberu noviniek a získajte zľavu 4 € na prvý nákup
Úvod Blog Recenzie Už nikdy viac nevŕtať v kúpeľni! - obojstranná, samozatvrdzujúca akrylová páska
Už nikdy viac nevŕtať v kúpeľni! - obojstranná, samozatvrdzujúca akrylová páska

Už nikdy viac nevŕtať v kúpeľni! - obojstranná, samozatvrdzujúca akrylová páska

Recenzie

Rozmýšľate, ako prilepiť zrkadlo, ako pripevniť veniec na dvere alebo ako pripevniť poličku bez vŕtania? Ide to! Otestoval som za vás pásku, ktorá to dokáže, bez toho, aby ste museli myslieť na vŕtačku.

Zlatá doba, keď na všetko stačilo len kladivo a klinec. Bohužiaľ, ak dnes chcete niečo trvalo pripevniť, je to oveľa komplikovanejšie. Steny domov už nie sú drevené, ale naopak, pozostávajú z tvrdých materiálov. Do tehál aj sadrokartónu potrebujete hmoždinky. V kúpeľni zase karbidový vrták, ktorý prejde tvrdým obkladom.

Cena všetkých nástrojov a komponentov často prekračuje cenu toho, čo potrebujete pripevniť. Ďalším pomyselným klincom na ceste k pripevneným obrazom, zrkadlám, háčikom alebo poličkám, je potom samotná práca, ktorá je zdĺhavá a špinavá. A ja mám vždy strach v očiach, keď beriem vŕtačku do kúpeľne a neviem, aká rúra alebo kábel sa práve skrýva vnútri steny.

Už nikdy nevrtejte v kúpeľni

Nevŕtajte, nalepte to akrylovou páskou

Čas našťastie pokročil a existujú alternatívne spôsoby, na ktoré sa dá spoľahnúť rovnako ako na hmoždinku s vrutom. Obojstranná akrylátová páska vás prekvapí. Skvelo sa uchytí do mikronerovností na každom povrchu a do 24 hodín sa vytvrdí rovnako ako akrylové lepidlo v tube.

Akrylát = Akryl = Polyakrylát = Metakrylát

Hoci medzi jednotlivými druhmi akrylátov existujú zásadné rozdiely, pre jednoduchšie pochopenie v našom pojatí môžeme medzi všetky akryláty dať rovnítko. Ide o skupinu látok, ktoré majú gumovú, pastovú alebo gélovú formu, ale polymeráciou molekúl sa vytvrdí. Vyrábajú sa z nich farby, laky na nechty, tesniace a spárovacie hmoty aj lepidlá. Okrem iného tiež napríklad plexisklo, textil alebo vane do kúpeľne.

Akrylová obojstranná páska

Akrylovú pásku som vyskúšal

Rozkaz znel jasne. Nesmie sa odlepiť za žiadnu cenu! Ak má nejaká páska naozaj spoľahlivo nahradiť vŕtačku, musí to byť niečo, čo časom bude lepiť čím ďalej tým viac a nie naopak. A vzhľadom na to, že je táto páska 100% akrylát, ktorý polymerizuje do pevnej formy, tak všetko, čo touto páskou prilepíte, bude pevne držať. Výsledok je vlastne dosť podobný, ako keď niečo prilepíte akrylátom v tube. Verzia s páskou je ale oveľa praktickejšia.

obojstranná akrylová páska na zrkadlo

Už nikdy nevŕtajte v kúpeľni!

Tým hlavným miestom, kde nájde táto páska uplatnenie, je kúpeľňa. Akrylovou lepiacou páskou pripevníte zrkadlo, háčiky na uteráky, stierku na sprchovaciu zástenu, držiak na všetky šampóny a mydlá, aj pohárik na zubné kefky.

Páska má výbornú adhéziu. Hneď na prvý kontakt sa páska na každý povrch chytí ako “žuvačka na suchý prst”. Alebo neviem, aké prirovnanie by to lepšie vystihovalo. Každopádne, všetko stačí len nalepiť, pritlačiť a už to nedáte dole. Na hladkom, nedrolivom povrchu sa vytvrdí tak, že ju dáte dole len žiletkou, alebo nejakou veľmi ostrou hranou.

Na omietkovej stene je to o niečo horšie. Ale ak máte stenu natretú akrylovým náterom a lepíte tam obraz, bude to tiež úplne v poriadku. Droblivejšie povrchy vám už nič nezaručia. Skúsiť to ale pokojne môžete.

Čo akrylová páska vydrží?

Materiál pásky má červenú kryciu vrstvu, ktorá sa pri aplikácii odlepí. Nakoniec zostane dokonale priehľadný akrylový pás, ktorý sa správa ako guma, ale zároveň skvele lepí i drží. Jeho pružnosť je užitočná tam, kde si pozíciu predmetu potrebujete ešte trochu prispôsobiť. Prípadne na miesta, ktoré sú náchylné na drobné tlaky materiálu. Zaťažené háčiky, všetky kovy, ktoré sa teplom a zimou roztahujú, alebo miesta, kde sa veľmi mení teplota. Teplotná odolnosť je tu −20 až +75°C. V pohode teda lepte aj veci v blízkosti sporáka, alebo v chladničke. Ak vám to teda dáva zmysel.

Voda, mastnota ani väčšina chemikálií si na túto pásku tiež neprídu. Ideálne je teda použitie v kúpeľni, v kuchyni, garáži, dielni aj na terase. Aj keď váš spoj trochu zatečeného šampónu neohrozí, vždy je potrebné lepiť na suchý a čistý povrch. Najhorší nepriateľ je prach a mastnota.

natiahnutie akrylovej pásky

Tipy na použitie akrylovej pásky

Na záver by som vám chcel dať trochu inšpirácie, ako pásku použiť. Keď na niečo človek nie je zvyknutý, tak berie do ruky zo zvyku vŕtačku skôr, než sa zamyslí. Ako si na túto pásku zvyknete, už budete musieť len otvoriť zásuvku, kde budete túto užitočnú pásku mať a nebudete musieť brať vŕtačku, meter, ceruzku, hmoždinky, paličku, vruty a boh vie, čo ešte.

  • Upevnite si akrylovou páskou predlžovacie káble k podlahe, alebo obvodovým lištám
  • Nalepte si napríklad háčiky na kľúče, utierky, chňapky, drobné kuchynské vybavenie, ako sú naberačky a grilovacie kliešte
  • Použite akrylovú pásku na prilepenie magnetického držiaka na nože na zadnú stenu kuchynskej linky
  • Upevnite si drobné poličky na čistiace prostriedky, kozmetiku, držiaky korenia rovno na digestor
  • Prilepte si v kúpeľni zrkadlo, držiak na toaletný papier, organizátor do sprchovej zástery, alebo nad vaňu
  • Akrylová páska je tiež protišmyková, priklápte s ňou pokojne prechodové lišty a prahy v dverách
  • Použite pásku tiež na prikladanie sietí proti hmyzu alebo iných doplnkov na dvere a okná
  • Použite akrylovú pásku tiež tam, kde proste vŕtať nejde
  • Upevnite si napríklad prepäťovú ochranu priamo na skriňu od PC, alebo zozadu na televízor

A ak môžem dať jeden úprimný tip na záver. Objednajte si jednu alebo dve pásky domov, len tak pre istotu. Inak príde deň, keď budete ľutovať, že ju doma nemáte. 😊 Hovorím z vlastnej skúsenosti. Máme dopravu zadarmo, tak si pokojne urobte radosť aj takýmto malým nákupom.

O autorovi: Peter Veselý - "V Emose mám na starosti chytrú domácnosť GoSmart a najrôznejšie vychytávky. Vo voľnom čase rád grilujem na záhrade alebo trávim čas v dielni. "

 

Zdroje:

1x
Akrylová páska 12mm / 3m, čirá
4,70
Skladom
Číslo tovaru: F6060
4x
Akrylová páska 18mm / 3m, čirá
5,95
Skladom
Číslo tovaru: F6080