Prihláste sa k odberu noviniek a získajte zľavu 4 € na prvý nákup
Úvod Blog Aplikácie Ako vybrať správne osvetlenie pre každú miestnosť - kalkulačka
Ako vybrať správne osvetlenie pre každú miestnosť - kalkulačka

Ako vybrať správne osvetlenie pre každú miestnosť - kalkulačka

Aplikácie

Teplota svetla

Farba svetla, alebo tiež teplota chromatickosti, teplota svetla, či odtieň svetla je nakoniec jedna vec. Ide o to, ako svetlo vnímame. Či pôsobí ako svetlo od krbu, alebo slnečné svetlo. Má totiž zásadný vplyv na našu náladu a správanie. 

Naše vnútorné hodiny, ktorým sa odborne hovorí cirkadiánny rytmus, sú od prírody nastavené tak, aby sa nám večer chcelo spať a ráno sme sa opäť zobudili s dostatkom energie. Súvisí to s farbou svetla. Bohužiaľ nám odborníci túto vec opísali trochu zmätočne. Farba svetla, alebo tiež odborne teplota chromatickosti sa uvádza v kelvinoch. Prekvapivo je to tak, že čím viac kelvinov, tým je svetlo chladnejšie. Nesúvisí to ale so skutočnou teplotou. Ide len o to, že ak má nejaký reálny zdroj svetla vysokú teplotu, svetlo, ktoré z neho vychádza, nám vlastne pripadá menej teplé. Uvedieme si príklad. 

Teplota chromatickosti, farba svetla, teplota svetla

Východiskový bod bude žeravé uhlie bez plameňov. Farba svetla je červeno-oranžová a túto farbu vnímame ako teplú. Taký zdroj svetla má teplotu chromatickosti cca 1200 K a pôsobí na nás pokojne, teplým dojmom. Podobné zdroje sú napríklad solárne teplomety, ktoré nás hrejú, keď pijeme punč na vianočných trhoch. Tie majú pre zaujímavosť iba okolo 800 K. Avšak, ak máme ako zdroj svetla poludňajšie slnko, vnímame farbu svetla výrazne svetlejšie. Tu je teplota chromatickosti cca 6000 K. Svetlo už nepôsobí sálavým dojmom a farba prechádza do bielej.

No a pre naše účely už len doplním, že medzi týmito hranicami sú odstupňované takmer všetky umelé zdroje osvetlenia. Teda žiarovky, žiarivky, svietidlá, lampy a podobne. Farba svetla sa teda pohybuje od oranžových odtieňov (1200 K – 2700 K), cez žlté denné svetlo (2700 K – 5000 K), až po biele, alebo namodralé svetlo (5000 K – 6500 K). Nebudem to komplikovať a vysvetľovať, prečo napríklad pri bleskoch, či zváraní prechádza teplota do modrých odtieňov. Zváračkou si doma svietiť nebudeme. 

teplota svetla žeravých uhlíkov

Prečo je farba svetla dôležitá? Pretože pri sviečke (1800 K) sa nám lepšie odpočíva, ako pracuje. Pri dennom svetle (4500 K) máme uvoľnenú náladu, ale stále to v nás podporuje aktivitu. Pod veľmi bielym svetlom zo žiariviek v kancelárii (6000 K) máme 100% sústredenie a náš mozog aj oči skvele spolupracujú. Vhodná denná farba svetla môže byť lepšia ako káva, naopak teplé odtiene nás nútia zabaliť sa do deky a odpočívať. Zvyšok vám vysvetlí tabuľka a rýchle zhrnutie.

Sviečka Východ a západ slnka Bežné denné svetlo Jasné svetlo na poludnie Zamračené
Sviečka Východ a západ slnka Bežné denné svetlo Jasné svetlo na poludnie Zamračené
1 900 K 2 600–3 200 K 4 600–5 000 K 6 000 K 8 000 K
Teplá biela Teplá biela Neutrálna biela Neutrálna biela Studená biela
Odpočinok, relax Odpočinok, relax Aktivita počas dňa Aktivita počas dňa Práca
Obývacia izba, spálňa, detská izba Kuchyňa, kúpeľňa, chodba Kuchyňa, kúpeľňa, chodba Pracovňa, dielňa Pracovňa, dielňa

Hrejivé odtiene osvetlenia

  • Hodnoty medzi 1800 K – 3500 K
  • Odtieň je najbližšie klasickej wolfrámovej žiarovke
  • Má príjemnú žltú až oranžovú farbu pripomínajúcu oheň, východ alebo západ slnka
  • Navodzuje pocit pohody a uvoľnenej atmosféry
  • Dokáže miestnosť zútulniť
  • Pokožka má vďaka svetlu atraktívny a príjemný vzhľad
  • Volíme do miestností, kde chceme relaxovať a odpočívať (spálňa, obývacia izba)
  • Nie je vhodné pre prácu, čítanie a aktivity, ktoré vyžadujú sústredenie

Tip: Osvetlenie skvele vynikne v interiéri s odtieňmi červenej a oranžovej.

Hrejivé odtiene osvetlenia

Neutrálne osvetlenie so žltobielym odtieňom

  • Hodnoty medzi 4000 K – 5500 K
  • Odtieň sa najviac podobá popoludňajšiemu svetlu
  • Má biele alebo jemne nažltlé intenzívne svetlo
  • Podporuje prirodzenú aktivitu, sústredenie a zvyšuje produktivitu bez toho, aby kazil pokojný dojem
  • Volíme do miestností, kde trávime aktívnu časť dňa
  • Vhodné do kuchýň, pracovní, dielní, skladov a miestností, kde je nedostatok prirodzeného denného svetla (chodby, kúpeľne, toalety)

Tip: Chladnejšie farby vyvolávajú pocit čistoty a pôsobia modernejšie. Skvele sa hodia do interiérov s kombináciou chladných pastelových odtieňov.

Neutrálne osvetlenie so žltobielym odtieňom

Studená biela pre aktivitu

  • Hodnoty medzi 5500 K – 6500 K a pokojne aj viac
  • Odtieň pripomínajúci zamračenú oblohu, ktorá sa zafarbí jemne do modra
  • Podporuje sústredenie, oči sa pri tomto osvetlení najmenej unavia (vhodné pri práci s počítačom)
  • Svetlo vhodné predovšetkým do kancelárií, komerčných priestorov, lekárenských zariadení, priemyselných objektov a hál
  • Volíme aj do miestností, ktoré sú veľmi tmavé – napr. pivnice

Tip: Ak potrebujete studené biele svetlo potlačiť a získať univerzálnejší charakter miestnosti, využite doplnky s teplými odtieňmi žltej.

Zaujímavosť: Obyvatelia v krajinách strednej a severnej Európy uprednostňujú osvetlenie s teplou bielou, zatiaľ čo v južných štátoch je populárnejšie osvetlenie s dennou bielou až studenou bielou farbou. Na Slovensku patria LED žiarovky s odtieňom teplej bielej medzi najpredávanejšie.

Studená biela pre aktivitu

Intenzita osvetlenia

Milujem jednoduché riešenia pre život, preto som pre vás pripravil kalkulačku, ktorá vám pomôže s výberom osvetlenia. Chcem však apelovať na vašu obozretnosť. Kalkulačka na tejto stránke nie je taká užitočná, ako skúsený špecialista na návrhy osvetlenia. Ak chcete pochopiť problematiku a neurobiť chybu, prečítajte si aj to, čo píšem nižšie, než začnete zadávať hodnoty do kalkulačky.

Sila svetelných zdrojov sa meria. Ide o svetelný tok, ktorý sa vyjadruje ako počet lumenov (lm). Je to svetlo, ktoré vychádza z jedného zdroja všetkými smermi. Už tu je potrebné mať na pamäti, že premýšľať iba nad počtom lumenov je ako plniť kanvu na daždi. Ide o to, koľko lumenov totiž zasiahne plochu, ktorú chcete osvetliť. A pozor! Je potrebné myslieť aj na odrazivosť. Lesklé a svetlé steny tiež odrážajú svetlo. Samotný výpočet potom môže byť zložitý ako vzťahy v telenovele. Poďme si vziať na pomoc ale sedliacky rozum.

svetelný tok, lumen, lux, intenzita osvetlenia

Koľko je 1000 lumenov?

Je to jedna z tých silnejších LED žiaroviek. Dôležitejšie je však to, čo má osvetliť. Preto máme aj veličinu osvetlenia (lux), ktorá počíta, koľko lumenov dopadá na 1 meter štvorcový plochy. Ak všetkých 1000 lumenov dopadne na jeden meter štvorcový, získame 1000 lux. To sa však stane iba v miestnosti, kde sú všetky plochy, okrem podlahy, dokonalé zrkadlá. V reálnej miestnosti sú straty, ale tiež nechceme rovnomerne osvetliť celú miestnosť. Stačí nám podlaha, stôl, police, kuchynská linka a podobne. Poďme teda do výpočtu pridať “koeficient sedliackeho rozumu”. 

Osvetlenie si rozdelíme na 3 základné kategórie:

  1. Plošné osvetlenie celého priestoru: napríklad stropné svietidlo na osvetlenie podlahy, stien a plôch v miestnosti
  2. Plošné osvetlenie špeciálnej plochy: napríklad žiarivka nad kuchynskou linkou, lampa bez tienidla alebo nástenné svetlo nad umývadlom v kúpeľni
  3. Sústredené osvetlenie špeciálnej plochy: typicky bodové osvetlenie alebo lampy s kužeľom svetla, ktorý osvetľuje konkrétne plochy, ako je kuchynská linka, stôl alebo nástenný prvok (obraz, polica, vitrína).

Bude veľký rozdiel, či sa snažíme žiarovkou s 1000 lm osvetliť celú miestnosť, alebo len pracovnú plochu stola, kde si čítame.

Tip: V ponuke máme od leta roku 2024 svetlá TIVI, ktoré využívajú úplne novú technológiu a dosahujú účinnosť až 205 lm/W. Sú teda viac ako 2x úspornejšie než všetky ostatné LED zdroje, ktoré sú momentálne na trhu. Vďaka tomu sme sa dostali aj podľa nových prísnejších regulí do energetickej triedy A.

Koľko LUX na osvetlenie konkrétnej miestnosti?

V tomto smere nám môžu pomôcť štátne normy, ktoré nás oboznámia s odporúčanou priemernou intenzitou osvetlenia v jednotlivých miestnostiach. Napríklad do detskej izby je to 300 luxov, ale viac to bude priamo nad písacím stolom.

Dá sa povedať, že pracovné plochy vyžadujú od 500 do 1000 luxov. Tam, kde je potrebné sa sústrediť na jemné detaily, to bude ešte viac. Naopak tam, kde chceme len prechádzať a nesústredíme sa na detaily (chodba), bude stačiť 100 luxov. S osvetlením nám okrem iného, najmä počas dňa, pomáha slnko, ktoré vonku pri jasnej oblohe svieti silou od 100 luxov do 10 000 luxov. Samozrejme, podľa dennej doby, ročného obdobia a podobne. Do miestností volíme obvykle menej. Príliš intenzívne svetlo vytvára ostré tiene a zaťažuje naše oči.

Kalkulačka osvetlenia - výpočet počtu lumenov pre každú miestnosť a pracovnú plochu

 

Obývacia izba - osvetlenie na párty aj relax

Obývacia izba býva vo väčšine domácností jednou z najdôležitejších a tiež najpriestrannejších miestností. Trávime v nej väčšinu svojho času a tiež slúži na rôzne účely – odpočívame tu, niekedy aj pracujeme a čítame si, prijímame návštevy alebo sledujeme televíziu. V takých oddychových miestnostiach by sme mali dbať na to, aby nás svietidlá príliš neoslňovali a navodili príjemnú atmosféru na relaxáciu a oddych. Osvetlenie v obývacej izbe si rozdeľte na jednotlivé zóny:

  • centrálne osvetlenie celej miestnosti - do kalkulačky odporúčam zadať plochu miestnosti o cca 20 % väčšiu, ak máte vysoké stropy alebo tmavšiu výmaľbu
  • nepriame osvetlenie
  • doplnkové osvetlenie (dekoračné)

Viac informácií o osvetlení v obývacej izbe nájdete v článku - Osvetlenie obývacej izby

 

Obývacia izba - osvetlenie na párty aj relax

Detská izba - osvetlenie na hranie aj učenie

Detská izba je pre deti útočiskom, kde sa hrajú, odpočívajú alebo sa učia. Aj správne osvetlenie môže do značnej miery prispieť k tomu, aby sa v izbe cítili dobre. Nevhodné svetelné podmienky môžu navyše zhoršiť zrak detí a spôsobiť aj ďalšie problémy. Osvetlenie detskej izby môžeme rozdeliť do niekoľkých kategórií:

  • centrálne osvetlenie - do kalkulačky odporúčam zadať plochu miestnosti o cca 20 % väčšiu, ak máte vysoké stropy alebo tmavšiu výmaľbu
  • nočné osvetlenie
  • osvetlenie stola - tu majte na pamäti, že aktívna plocha stola je len okolo 0,6 x 1,5 metra (cca 1 meter štvorcový)

Viac informácií o osvetlení detskej izby nájdete v článku - osvetlenie detskej izby

 

Detská izba - osvetlenie na hranie aj učenie

Kuchyňa - osvetlenie na varenie aj jedenie

Nie nadarmo sa kuchyňa nazýva srdcom domova. Je to miesto, kde vznikajú lahodné jedlá a často tiež miesto, kde sa schádza celá rodina, aby spoločne jedla. Ako teda vybrať osvetlenie tak, aby ste v kuchyni s radosťou varili a tiež jedli? Čo sa týka osvetlenia, je možné kuchyňu rozdeliť na niekoľko zón:

  • centrálne osvetlenie - do kalkulačky odporúčam zadať plochu miestnosti o cca 30 % väčšiu, ak máte vysoké stropy alebo tmavšiu výmaľbu
  • osvetlenie jedálenského stola - tu majte na pamäti, že aktívna plocha stola je obvykle len 1 x 2,5 metra (cca 2,5 m²)
  • osvetlenie kuchynskej linky - aj tu je aktívna plocha linky obvykle len 0,6 x 1-4 metre

Viac informácií o osvetlení kuchyne nájdete v článku - Osvetlenie kuchyne

 

Kuchyňa - osvetlenie na varenie aj jedenie

Spálňa - osvetlenie na čítanie aj odpočinok

V spálni trávime veľkú časť svojho života, udáva sa, že až tretinu života prežijeme práve v izbe, ktorej dominantou je posteľ. Spálňa však nemusí slúžiť len na spanie, ale aj na odpočinok po dlhom pracovnom dni alebo na čítanie kníh a časopisov. Rovnako ako obývaciu izbu aj spálňu môžeme rozdeliť na niekoľko zón:

  • centrálne osvetlenie - v spálni je často oveľa menej bielej farby, odporúčam teda plochu miestnosti zväčšiť o 20-40 %
  • vedľajšie osvetlenie na nočný stolík

Viac informácií o osvetlení v spálni nájdete v článku - osvetlenie spálne

 

Spálňa - osvetlenie na čítanie aj odpočinok

Kúpeľňa - osvetlenie na očistu, líčenie aj odpočinok

V kúpeľni trávime viac času, než by sa na prvý pohľad zdalo. Okrem sprchovania alebo kúpania sa je kúpeľňa miestom, kde si upravujeme vlasy, čistíme pleť alebo sa líčime. A práve preto, že kúpeľňa je spojená s úpravou zovňajšku, je veľmi dôležité zvoliť správne osvetlenie. Osvetlenie v kúpeľni delíme na:

  • centrálne osvetlenie
  • osvetlenie zrkadla (kút na líčenie) - kút na líčenie je problematický. Osvetlená plocha je často váš vlastný tvár a pri plošných zdrojoch svetla platí, že čím bližšie ste k zdroju osvetlenia, tým viac lumenov dopadne na vašu tvár. Ak sa teda nechcete príliš nakláňať, voľte pokojne silnejšie svetlo.

Viac informácií o osvetlení v kúpeľni nájdete v článku - osvetlenie kúpeľne

 

Kúpeľňa - osvetlenie na očistu, líčenie aj odpočinok

Pracovňa - osvetlenie pre najvyššiu produktivitu

Miestnosť, v ktorej sa naozaj nevyplatí osvetlenie podceniť? Jednoznačne pracovňa. V pracovni sa totiž potrebujeme dostatočne koncentrovať a práve osvetlenie môže do veľkej miery ovplyvniť, či sa budeme po niekoľkých hodinách cítiť unavení alebo budeme mať energie na rozdávanie. Osvetlenie v pracovni delíme na:

  • centrálne osvetlenie
  • osvetlenie pracovného stola

Ďalšie informácie o osvetlení pracovne nájdete v článku - Osvetlenie pracovne

 

Pracovňa - osvetlenie pre najvyššiu produktivitu

Chodba - osvetlenie, ktoré vás víta doma

Aj keď sa na chodbách alebo v predsieňach obvykle príliš dlho nezdržujeme, rozhodne by sme osvetlenie týchto priestorov nemali podceňovať. Na chodbách väčšinou nebývajú okná, takže je potrebné zabezpečiť dostatok svetla vhodne zvoleným osvetlením.

Viac informácií o osvetlení chodieb nájdete v článku - osvetlenie chodieb

 

Chodba - osvetlenie, ktoré vás víta doma

Slovník pojmov

Príkon (W)
  • vyjadruje okamžitú spotrebu elektrickej energie vo Wattoch (W)
  • nejde o kritérium „ako veľmi svieti“, ako tomu bolo zvykom pri klasických žiarovkách
  • platí však, že čím vyšší príkon svietidla, tým väčšia spotreba
Svetelný tok (lm)
  • uvádza, ako veľmi bude dané svietidlo svietiť
  • čím viac lumenov (lm) svietidlo má, tým je svetlo intenzívnejšie, resp. viac svieti
Farba svetla
  • znamená, aký farebný tón svetlo vyžaruje
  • k dispozícii sú 4 odtiene tzv. bielej – teplá biela + (tzv. vintage), teplá biela (žlté svetlo), neutrálna biela (denné svetlo), studená biela (ostré svetlo s modrastým nádychom)
  • vyberajte podľa toho, v akej miestnosti bude dané svietidlo svietiť
Teplota chromatickosti (K)
  • je farebná teplota svetla udávaná v jednotkách Kelvinov (K)
  • platí tu pravidlo – čím viac kelvinov má svietidlo, tým je svetlo studenšie
Uhol vyžarovania
  • udáva uhol, pod ktorým je svetlo vyžarované
  • čím je uhol vyšší, tým väčšiu plochu dokáže osvetliť
  • ak chcete osvetliť konkrétne miesto, postačí vám uhol 45°. Na osvetlenie väčšieho priestoru voľte svietidlá s uhlom 120° a viac.
Index podania farieb (CRI)
  • udáva, ako reálne dokáže ľudské oko vnímať farby pod vyžarovaným svetlom
  • čím je CRI vyššie, tým je reprodukovaná farba prirodzenejšia a približuje sa osvetleniu slnkom
  • denné svetlo má hodnotu 100, LED osvetlenie dosahuje CRI až 97
Stupeň krytia (IP)
  • udáva stupeň odolnosti proti vniknutiu cudzích predmetov (prachu) a vody
  • prvé číslo udáva stupeň krytia pred nebezpečným vniknutím cudzích predmetov, druhé číslo udáva stupeň krytia pred vniknutím vody
  • čím sú čísla za označením IP nižšie, tým je svietidlo menej odolné
  • vonkajšie svietidlá by mali mať minimálne IP44, pre bežné interiéry postačuje IP20
Životnosť
  • dlhá životnosť (desiatky tisíc hodín) je najčastejšou výhodou LED osvetlenia (klasická žiarovka má životnosť cca 2 000 h)
  • časté zapínanie a vypínanie nemá na životnosť LED žiaroviek žiadny vplyv
Stmievanie
  • určuje, či je možné pri svietidle regulovať intenzitu osvetlenia
  • LED žiarovky možno regulovať krokovo pomocou klasického vypínača alebo plynulo, kde je potrebné mať nainštalovaný stmievač namiesto klasického vypínača
  • pri profesionálnych svietidlách sa používajú iné metódy stmievania, napr. pomocou DALI
Svetelná účinnosť (efektivita)
  • udáva, koľko svetla daný svetelný zdroj vyrobí pri spotrebe 1 W elektriny
  • hovorí, aký energeticky úsporný zdroj je. Moderné svetelné zdroje dosahujú účinnosť cez 100 lm/W, zatiaľ čo klasické žiarovky mali účinnosť len okolo 10 lm/W
  • aktuálne najúčinnejšie sú naše svetlá TIVI, ktoré dosahujú 205 lm/W
Typ LED čipu
  • znamená, aký LED čip (dióda) je vo svietidle umiestnená
  • rozlišujeme niekoľko druhov – COB čip (jedna výkonná dióda), SMD čip (malé, menej výkonné diódy)
UGR
  • parameter uvádzajúci, že svietidlo bolo zostavené tak, aby bolo možné dosiahnuť nižší index oslnenia
  • napr. hygienický požiadavok pre osvetlenie v kanceláriách, aby práca bola pre osoby príjemnejšia je UGR <19 (týka sa LED panelov)
Náhrada za
  • pri LED svetelných zdrojoch je to hodnota príkonu klasickej vláknovej žiarovky, ktorú LED zdroj plne nahradí
  • výpočet porovnáva svetelný tok pôvodného a nového svetelného zdroja tak, aby zákazník dosiahol čo najpodobnejšiu intenzitu osvetlenia ako s klasickou žiarovkou a pritom si užíval energetickú úspornosť LED svetelných zdrojov.
  • nedá sa uplatniť pre svetlá TIVI

O autorovi: Petr Brůžek - "Som nadšenec do technológií, vedy, techniky, environmentalistiky aj mechaniky. V Emose mám na starosti marketing a vo voľnom čase som najradšej v dielni."

27x
LED žiarovka Classic A60 / E27 / 10,5 W (75 W) / 1 060 lm / teplá biela / stmievateľná
3,80
Skladom
Číslo tovaru: ZL4206
9x
LED prisadené svietidlo ALVI, kruhové 36W, stmiev.so zmenou CCT
89,60
Skladom
Číslo tovaru: ZM5166
1x
LED stropné svietidlo TIVI, A CLASS, okrúhle biele 5,2W, IP44, Neutrálna biela
22,90
Skladom
Číslo tovaru: ZM3405
LED stropné svietidlo TIVI, A CLASS, okrúhle biele 12,5W, IP44, Neutrálna biela
37,05
Skladom
Číslo tovaru: ZM3408