Prihláste sa k odberu noviniek a získajte zľavu 4 € na prvý nákup
Úvod Blog Rady & Návody Ako vybrať powerbanku za 2 minúty
Ako vybrať powerbanku za 2 minúty

Ako vybrať powerbanku za 2 minúty

Rady & Návody

Aktualizované: 30.7.2024

Sedíte na stanici, v čakárni u lekára, alebo ste práve na túre v horách a váš telefón signalizuje iba zopár zostávajúcich percent batérie – okamih, kedy by nezpanikáril málokto. Ak práve využívate mobil ako mapu, alebo je vášim jediným spôsobom, ako sa s niekým spojiť, je kvalitná powerbanka po ruke neoceniteľná. Ako funguje powerbanka? A na čo sa zamerať pri jej výbere, aby slúžila tak, ako potrebujete? Prevedieme vás jej výberom! Po prečítaní nášho článku už určite nesiahnete vedľa.

Ako vybrať powerbanku za 2 minúty

Čo je powerbanka?

Powerbanka je prenosný záložný zdroj elektrickej energie, vďaka ktorému ľahko dobijete batériu svojho mobilu, tabletu, fotoaparátu, navigácie, bluetooth reproduktora, GoPro kamery, inteligentných hodiniek. To sa skvele hodí v situáciách, keď nemáte prístup k elektrickej zásuvke. Powerbanku využijete na cestách a v prírode, v čakárni u lekára alebo napríklad na koncerte. Spríjemní vám aj voľný čas doma, keď môžete zariadenie dobíjať z pohodlia gauča, bez ohľadu na vzdialenosť zásuvky.

Powerbanka 20000mAh

Aké parametre powerbanky sú dôležité?

Ak už máte v hlave predstavu o kúpe powerbanky, pravdepodobne už tušíte, prečo ju potrebujete.

Podľa jednotlivých kritérií možno powerbanky bežne dostupné na slovenskom trhu jasne rozlíšiť. A to predovšetkým kapacitou akumulátora, rýchlosťou nabíjania, druhmi konektorov, ale aj materiálom, rozmermi a prídavnými funkciami. Zodpovedajte si teda najprv nasledujúce otázky - a my vám povieme, aké parametre je treba pri kúpe powerbanky sledovať.

  • Budem powerbanku používať každodenne alebo len príležitostne? Doma, v práci, v prírode alebo pri cestovaní?
  • V akých situáciách budete powerbanku využívať najčastejšie?
  • Čo s ňou budete najčastejšie dobíjať? Zamerajte sa na jej kapacitu.
  • Akú rýchlosť nabíjania od powerbanky očakávate? Zistite, aký výkon potrebujete.
  • Aké konektory budete potrebovať? Vyžadujete od nej nejaké špeciálne funkčné vlastnosti alebo výbavu?
Parametre powerbanky

Ako budete powerbanku používať najčastejšie?

Toto rýchle rozdelenie vám bez ďalšieho čítania poradí s najčastejšími scenármi pri výbere powerbanky:

Powerbanka do vrecka

Potrebujete ju každý deň nosiť so sebou a občas si dobíjať pár percent batérie telefónu, než dorazíte domov? Potom by vám mal stačiť menší model powerbanky s nižšou kapacitou batérie. Niektoré modely sú aj veľkosti kreditnej karty, takže vám nebudú ťahať nohavice a ani prekážať v kabelke, a pritom vás v najhorších chvíľach zachránia. Bohato vám bude stačiť aj oznámenie o stave nabitia vo forme LED diód.

Powerbanka na výlety

Idete niekam mimo civilizácie alebo len do miest, kde sa všeobecne nemôžete spoľahnúť na existenciu elektrických zásuviek? Pribalite si powerbanku s minimálnou kapacitou 10 000 mAh, ale pokojnejší určite budete s kapacitou 20 000 mAh. V takomto neistom prostredí sa vám bude navyše hodiť info o tom, koľko presne v batérii ešte zostáva energie - preto siahnite po modeli powerbanky s LED displejom. O kapacite batérie si toho povieme omnoho viac v ďalších odstavcoch.

Powerbanka na pracovné cesty

Cestujete s notebookom vlakom alebo lietadlom a potrebujete záložný zdroj energie? Do tašky pribalte powerbanku s minimálnou kapacitou 20 000 mAh. Tá spoľahlivo dobije aj váš laptop alebo MacBook. Zaujímať vás bude aj to, či powerbanka zvládne dobíjať notebook počas práce - to vám prezradí jej udávaný výkon, ktorý by mal byť nad 65 W.

Akú powerbanku si môžete vziať do lietadla?

Pozor na cestovanie lietadlom - Powerbanku si so sebou na palubu lietadla vziať môžete, ale v odbavenej batožine byť nesmie. Navyše na jej kapacitu platí obmedzenie, a to 27 000 mAh (inak tiež 100 Wh).

Powerbanka, aké parametre powerbanky sú dôležité?

Kapacita powerbanky

Všeobecne platí, že čím väčšou kapacitou powerbanka disponuje, tým väčšie má rozmery a hmotnosť, na čo pri výbere určite myslite. Najčastejšie sa udáva v miliampérhodinách (mAh), ale stretnúť sa môžete aj s watthodinou (Wh).

Aká je reálna kapacita powerbanky?

Máte mobilný telefón s kapacitou batérie 4800 mAh? Môže sa zdať, že s kapacitou powerbanky 5000 mAh nabijete svoj telefón s prehľadom, ale pozor - táto kapacita platí len v prísných laboratórnych podmienkach.

V skutočnosti sa pri nabíjaní vášho zariadenia vznikajú straty (powerbanka sa zahrieva) a celá batéria vášho telefónu sa nedobije. Pozrite sa na tabuľku, kde si ukážeme, aká je udávaná kapacita powerbanky, jej reálna kapacita so stratami a koľkokrát dokáže powerbanka nabíjať zariadenie s kapacitou 2000 mAh.

Uvedená kapacita powerbanky Prevod – reálna kapacita Reálna kapacita Kapacita batérie vášho zariadenia Koľkokrát vaše zariadenie nabijete
5 000 mAh * 0,6 3 000 mAh 2000 mAh 1,5×
10 000 mAh * 0,6 6 000 mAh 2000 mAh
20 000 mAh * 0,6 12 000 mAh 2000 mAh

Nabíjanie a výkon powerbanky

Pri kúpe powerbanky by ste mali vedieť aj to, aký výkon k nabíjaniu potrebujete. Pozrite sa na špecifikácie zariadení, ktoré budete chcieť dobíjať. Niektoré telefóny vybavené rýchlonabíjaním s výkonom 66 W bude lepšie pripojiť na výkonnejšiu powerbanku. Aj pre dobíjanie notebooku využijete výkon vyšší ako 65 W.

Všeobecne však platí, že čím vyšší je výkon powerbanky, tým rýchlejšie je schopná vaše zariadenie dobíjať.

O tom, ako rýchlo sa vaše zariadenie nabije, rozhoduje jeho elektronika. Tá vydá impulz powerbanke, akú rýchlosť si vyžaduje, a ak to powerbanka umožňuje, dá mu taký prúd energie, aký zariadenie potrebuje. Ak váš telefón nie je vybavený funkciou rýchlonabíjania a vyžaduje nižší výkon ako uvádza powerbanka, nemusíte sa báť, že by zariadenia neboli kompatibilné. Telefón si presne určí, ako má byť powerbanka v tom momente výkonná, aby nabíjanie prebehlo v poriadku.

Pre správnu funkčnosť rýchlonabíjania je nutná aj adekvátna kabeláž. Obyčajné káble v takomto prípade nestačia a je nutné voliť káble s vyššou „priepustnosťou“, napr. Smart káble EMOS.

Nabíjanie telefónu cez powerbanku

Aké konektory na powerbanke využijete?

V súčasnosti sú štandardom predovšetkým výstupy pre USB-C, prípadne USB-A. Powerbanka môže mať udaných viac konektorov, ako vidíte na obrázku, a to preto, že jeden z konektorov môže slúžiť ako pre vstup (teda pre jej nabíjanie), tak aj pre výstup. U powerbaniek z ponuky e-shopu Emos nájdete ich výpis pod parametrom „typ vstupného/výstupného rozhrania“.

Dodatočné funkcie a nadštandardné vybavenie

Okrem bežných powerbaniek vybavených funkciami ako je LED indikácia nabitia, ochrana proti podbitiu a prebitiu, preťaženiu alebo skratu narazíte aj na powerbanky s bezdrôtovým nabíjaním, solárnym panelom, alebo napríklad na powerbanky, ktoré môžete využiť aj ako svietidlo alebo štartér auta.

Bezdrôtové nabíjanie

Využívate na svojom telefóne funkciu bezdrôtového nabíjania? Potom vyberajte aj powerbanku s touto funkciou ako je napríklad Emos WI 1022D. Pozornosť venujte dvom aspektom: Majiteľov iPhonu bude zaujímať kompatibilita powerbanky s ich zariadením. Tú výrobca označuje ako „MagSafe compatible“. Zároveň si ale overte, aký výkon powerbanka pri využívaní bezdrôtového nabíjania ponúka.

Ako poznať, že je powerbanka nabíjateľná?

Staršie alebo nižšie modely powerbaniek využívajú indikáciu nabitia pomocou niekoľkých malých LED diód. V okamihu, keď je powerbanka úplne nabíjateľná, svietia všetky LED diódy.

Pre náročnejších používateľov sú určené powerbanky s LED displejom, na ktorom zistíte aktuálny zostatok batérie powerbanky v %, alebo aktuálnu rýchlosť nabíjania.

Dalším plusom môže byť rovnako funkcia passthrough, čo znamená, že cez noc a bez prepájania ľahko dobijete samotnú powerbanku i všetky pripojené zariadenia.

Máte vybrané?

Už viete, aká by mala vaša powerbanka presne byť? Potom neváhajte a vyberte si záložný zdroj pre nabíjanie svojich prístrojov mimo domova. Varovne blikajúci indikátor stavu batérie na vašom zariadení vás už tak nechá v kľude za všetkých okolností.

Powerbanka 10000 mAh

O autorovi: Blanka Kolisková - "Som rekreačná športovkyňa, cestovateľka a milovníčka spoznávania nových kultúr a ľudí. Šport ma udržiava v kondícii a cestovanie mi umožňuje objavovať krásy nových krajín a stretávať sa s inšpirujúcimi ľuďmi. Rada tiež brodím lesom s našou adoptovanou belgičankou Daisy."

7x
Power bank EMOS WI 1023D, 10 000 mAh, 22,5 W+Wireless, čierny
31,50
Skladom
Číslo tovaru: B0543B
20x
Power bank EMOS BetaQ 20, 20 000 mAh, 22,5 W, čierny
35,90
Skladom
Číslo tovaru: B0532B
Power bank GP M2+ Series, 10 000 mAh, 22,5 W, modrá
38,90
Skladom
Číslo tovaru: B6310BL
Power bank GP M2+ Series, 20 000 mAh, 22,5 W, šedá
49,90
Skladom
Číslo tovaru: B6320GY