Prihláste sa k odberu noviniek a získajte zľavu 4 € na prvý nákup
Úvod Blog Inšpirácie Ako pripevniť vianočné osvetlenie na dom?
Ako pripevniť vianočné osvetlenie na dom?

Ako pripevniť vianočné osvetlenie na dom?

Inšpirácie

Zabudnite na strašidelné videá ľudí vyvažujúcich sa na rebríku počas inštalácie vianočných svetiel. Tento rok sa žiadne hororové scény konať nebudú – poradíme vám, ako vianočné osvetlenie nainštalovať na dom bezpečne, bez problémov, a pridáme pár tipov, ako si celú výzdobu maximálne uľahčiť.

Kedy začať s vianočnou svetelnou výzdobou?

Možno si budete pripadať nevhodne, ale verte, že na inštaláciu svetiel nie je nikdy dosť skoro. Myslite na to, že je treba ich objednať, vyskúšať, že všetko funguje ako má a overiť si, že vám svetelná reťaz nikde zbytočne nechýba. Ak nájdete chybu vo výpočte, stále máte ešte čas všetko opraviť a osvetlenie alebo ďalší materiál pre inštaláciu doobjednať.

K inštalácii si vyberte napríklad pekný septembrový deň, keď je cez deň ešte dosť svetla, nebudú vás oziabať prsty a nebudete musieť byť oblečený v perovej bunde. Susedia si možno budú myslieť, že ste blázni – ale vy sa budete smiať neskôr, keď budú na poslednú chvíľu zdobiť svoj dom.

Ideálny čas rozsvietiť vianočné svetielka prichádza s prvou adventnou nedeľou alebo prvým decembrovým dňom.

Kedy začať s vianočnou svetelnou výzdobou?

Ako pripevniť vianočné svetielka na dom?

Než vezmete do ruky kladivo, pripravte s aj ďalšie pomôcky. Pre jednoduchšiu inštaláciu vianočných svetiel budete potrebovať:

  • Meter
  • Pevné schodíky alebo rebrík
  • Predlžovací kábel na priebežné skúšanie funkčnosti osvetlenia
  • Upevňovací materiál podľa potreby (pozri ďalej)
  • Ďalšiu osobu ako asistenciu
Ako pripevniť vianočné svetielka na dom?

Ako upevniť vianočné svetielka do tehlovej steny?

V prvom rade si povedzme, že upevňovanie priamo do vonkajšej steny domu by malo byť až vašou druhou možnosťou. Jednoduchšie je upevniť osvetlenie napríklad k odkvapkovej sústave alebo pod drevený presah strechy.

Ak nemáte inú možnosť a potrebujete upevniť svetlá na omietnutú tehlovú stenu, kúpte si v hobby obchode štandardné hmoždinky a háčik so skrutkou. Ak chcete mať istotu, že svetlá pri silnom vetre nevyskočia z háčika, môžete použiť aj skrutkovacie oko a elektrikársku pásku. Potom budete mať istotu, že svetlá zostanú tam, kde majú.

Ako upevniť vianočné svetielka do zateplenej fasády?

Rovnako ako v predchádzajúcej situácii zvážte, či neexistuje lepšia možnosť na upevnenie. Ak nie, budete potrebovať špeciálnu hmoždinku do zateplenia.

Peter z oddelenia e-commerce radí: „Z vlastnej skúsenosti môžem odporučiť hmoždinky od značky Fischer. Sú kvalitné a firma k nim robí podrobné návody, kde spoznáte, na čo sú vhodné a akými skrutkami ich doplniť. Majú ich napríklad v Hornbachu.“

Keď máte správne hmoždinky, príde na rad opäť háčik na skrutky. Správna hmoždinka zabezpečí, že sa háčik len tak neuvoľní z izolácie.

Rozostupy medzi háčikmi zvoľte podľa typu osvetlenia. Máte len jednoduchú vianočnú reťaz? Vďaka jej nízkej hmotnosti môžete zvoliť medzi háčikmi väčšie rozostupy. Ak ale máte zložitejšie osvetlenie, ako sú záclony alebo cencúle, rozostupy medzi háčikmi zmenšte, aby vám príliš neprevisovali.

Cencúle, ako upevniť vianočné svetielka do zateplenej fasády?

Ako zavesiť vianočné osvetlenie na odkvap?

Pre ľahké pripevnenie svetielok alebo predlžovacieho kábla k odkvapovej rúre môžete nájsť v hobby marketoch špeciálne plastové háčiky. Hľadajte produkt s názvom „háčiky pre odkvapové žľaby“, ktoré pred začiatkom sezóny ponúka napríklad OBI. Tie sa k odkvapu ľahko pricvaknú a pomôžu udržať osvetlenie na mieste bez zbytočného vŕtania.

Ako vianočné osvetlenie prichytiť na balkón?

Prichytenie na balkón, ktorý má klasické zábradlie s tyčou, je už hračka. K tomu vám poslúžia stahovacie elektroinštalačné pásky.

Ewa z Emosu k tomu má aj svoj tip: „Ja svetielka na balkón pripevňujem pomocou stahovacích pásiok, pretože sa dá voliť ich farba. To je super – balkón to neškaredí a nie je to vidieť. Dajú sa kúpiť v rôznych dĺžkach, takže ich nimi pripevníte trebárs aj na odkvapovú rúru.“

Svetielka môžete buď viesť pozdĺž trubky alebo nimi môžete zábradlie omotať. Jednoduchá svetelná reťaz tak bude hneď vyzerať bohatejšie.

Ako vianočné osvetlenie prichytiť na balkón?

Ako zavesiť vianočný veniec na dvere?

Exteriér domu vám v období adventu skrášli aj veniec zavesený na domovných dverách. Väčšina z nás si do dverí vŕtať nechce, preto veniec zaveste pomocou vlasca. Buď môžete vytvoriť očká a tie zavesiť na rohy dverí, alebo vlasec preťahujte cez horný okraj dverí dnu a tam ho upevnite na prísavkový háčik. Namiesto prísavky môžete použiť aj obyčajný plastový háčik a prichytiť ho pomocou kvalitnej akrylovej pásky.

Ako povesiť vianočný veniec na dvere?

Ako upevniť na okná girlandy?

Aj s pomocou vnútorného osvetlenia môžete ozdobiť exteriér - svetielka alebo svetelnú girlandu stačí zavesiť do okien. Pre ich upevnenie môžete využiť garnižu alebo ich prichytiť na záclonu. Nemusíte sa báť, že by vianočné osvetlenie na záclone spôsobilo požiar. Moderné LED osvetlenie sa neprehrieva. Vianočné osvetlenie, ktoré v Emose predávame, prechádza náročnými záťažovými testami v našom vlastnom laboratóriu a je pre tieto účely úplne bezpečné.

Ako upevniť na okná girlandy?

Ako spojiť vianočné osvetlenie?

Naše vonkajšie vianočné osvetlenie má tú výhodu, že ho môžete jednoducho spojiť do jedného dlhého reťazca presne podľa vašich potrieb. Spojovací systém je vymyslený tak, aby bol plne vodeodolný, nech už je vonku akákoľvek fujavica. Jednotlivé kusy osvetlenia stačí prišrobovať k sebe. Vianočné osvetlenie z rady Profi má dokonca najvyšší stupeň vodeodolnosti IP65 a je ideálne pre komerčné účely a celoročné použitie. Vianočné osvetlenie Standard je ideálne pre domácnosti a stupeň vodeodolnosti IP44 zaistí, že odolá striekajúcej vode.

Ako spojiť vianočné osvetlenie?
Ako spojiť vianočné osvetlenie?
Ako napojiť vianočné osvetlenie?

3 tipy, ako si inštaláciu vianočného osvetlenia čo najviac uľahčiť

Na záver pre vás máme osvedčené tipy z praxe, ktoré vám predvianočný zhon dokážu maximálne uľahčiť a zaistia, že z inštalácie a prevádzky vianočného osvetlenia nebudete mať vyrážky.

Nechajte osvetlenie na dome celoročne

Vysoký stupeň vodeodolnosti pri exteriérových vianočných svetielkách vám môže pomôcť viac, než si myslíte. Vďaka nemu si môžete osvetlenie rozvrhnúť len raz a po skončení vianočnej sezóny ho na dome nechať až do ďalších Vianoc. A to kľudne aj niekoľko rokov. Ďalší rok už stačí svetielka len zapnúť do zásuvky alebo osvetlenie rozšíriť o nejaký nový zaujímavý prvok.

Obstarajte si časovač

Niektoré svetielka už majú zabudovaný časovač. Opakovane sa s jeho pomocou rozsvietia na 6 hodín a 18 hodín sú potom vypnuté. K zásuvke si ale môžete obstarať aj vlastný časovač, kde si konkrétne časové rozpätie sami nastavíte. Svetielka sa budú zapínať a vypínať bez vášho pričinenia. Len si dajte pozor, aby aj časovač mal krytie aspoň IP44 a odolal tak daždivému počasiu.

Marek z oddelenia zákazníckej podpory radí: „Pozor, externý časovač vám nebude fungovať pri osvetlení, ktoré má viac funkcií, teda rôzne módy blikania. Ideálny je tak hlavne pre svetielka, ktoré napríklad len dlhodobo svietia.“

Obstarajte si časovač

Projektor: Osvetlenie bez práce

Hit posledných rokov môžete na domoch vidieť čoraz častejšie. Na fasádach sa premietajú napríklad padajúce snehové vločky alebo hviezdičky, ktoré dokonale suplujú akékoľvek iné svetelné prvky. Projektor stačí zasunúť na vhodné miesto pred dom a voilá, vianočná atmosféra je hotová! Najviac toto osvetlenie milujú deti a verte nám, že vás budú neskôr nútiť, aby ste si ho nechali na dome po celý rok.

Projektor: Osvetlenie bez práce

O autorovi: Daniela Částečková - "V Emose mám na starosti výber vianočného osvetlenia a dekorácií. Vo voľnom čase rada chodím na cvičisko so psom, rada varím a trávim čas na záhrade."

8x
Standard LED spojovacia vianočná reťaz, 10 m, vonkajšia aj vnútorná, teplá biela
12,30
Skladom
Číslo tovaru: D1AW03
6x
Standard LED spojovacia vianočná reťaz, 10 m, vonkajšia aj vnútorná, multicolor
12,30
Skladom
Číslo tovaru: D1AM03
43x
Predlžovací kábel pre spojovacie reťaze Standard čierny, 10 m, vonkajší aj vnútorný
4,80
Skladom
Číslo tovaru: D1ZB01
32x
Napájací zdroj pre vianočné spojovacie osvetlenie Standard, vonkajšie aj vnút., čas.
12,90
Skladom
Číslo tovaru: D1ZB05